Main Menu

Blog
13
Νοε

Αιμορροΐδες

Γράφτηκε από  Δρ. Στυλιανός Ν. Δεληκούκος

Αιμορροΐδες Στυλιανός Ν. Δεληκούκος
Χειρουργός

 

Tι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην άκρη του πρωκτού. Είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού και υπάρχουν ήδη από τη γέννηση κάθε ατόμου.

Πότε οι αιμορροΐδες προκαλούν πρόβλημα;

Το πρόβλημα αρχίζει όταν, λόγω χρόνιας και επίμονης δυσκοιλιότητας ή ελαττωματικής κατασκευής των ιστών της περιοχής του πρωκτού από κληρονομικότητα, ή λόγω συνδυασμού και των δύο αυτών παραγόντων, οι φλέβες της περιοχής του πρωκτού διογκώνονται υπερβολικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ιστοί που συγκρατούν τις διογκωμένες φλέβες να χαλαρώνουν και έτσι οι φλέβες να προβάλλουν έξω από τον πρωκτό, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις χαλαρωμένες τιράντες που συγκρατούν το παντελόνι.(εικόνα 1) Συχνάαιμορροΐδες εμφανίζονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μερικές φορές μάλιστα επιμένουν και μετά τον τοκετό. Αρχικάοιαιμορροΐδες είναι εσωτερικές αλλά, όταν υπάρξει μεγάλη χαλάρωση των ιστών και επίμονη χρόνια δυσκοιλιότητα, τότε προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και τότε καλούνται προπίπτουσες αιμορροΐδες.(εικόνα 2)

Πόσο συχνή πάθηση είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι πολύ συχνή πάθηση. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα έχει κάποιο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες στη διάρκεια της ζωής του. Ειδικά σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών η συχνότητα των αιμορροΐδων ανέρχεται σε ένα στους δύο.

Ποιοι είναι οι βαθμοί των αιμορροΐδων;

Ανάλογα με την ανάπτυξη και την βαρύτητά τους διακρίνουμε τέσσερις βαθμούς αιμορροΐδων:

Πρώτου βαθμού: Πρόκειται για μικρές αιμορροΐδες που μόλις προβάλλουν κατά την κένωση και αιμορραγούν σε μέτριο βαθμό.(εικόνα 3)

Δευτέρου βαθμού: Οι αιμορροΐδες είναι μεγαλύτερες, προβάλλουν κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται μόνες τους με το τέλος της αφόδευσης και αιμορραγούν περισσότερο.

Τρίτου βαθμού: Εδώ οι αιμορροΐδες είναι μεγάλες, παραμένουν και προβάλλουν έξω από τον πρωκτό και μετά την κένωση, αλλά αν τις σπρώξουμε μέσα με το δάκτυλό μας δεν ξαναβγαίνουν αιμορραγούν όμως πιο πολύ.

Τετάρτου βαθμού: Οι αιμορροΐδες παραμένουν και προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται ποτέ.(εικόνα 4)

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Δύο είναι τα κύρια συμπτώματα των αιμορροΐδων: η αιμορραγία κατά ή μετά την κένωση και ο πόνος. Η αιμορραγία αρχικά συνήθως είναι μικρή, παρατηρείται κατά την αφόδευση, το αίμα είναι πάνω στα κόπρανα και έχει χρώμα ζωηρό κόκκινο. Αργότερα, σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί α αιμορραγία να είναι αυτόματη και να υπάρχει και στα μεσοδιαστήματα των κενώσεων. Όχι σπάνια είναι μεγάλη και προκαλεί πρόβλημα οξείας απώλειας αίματος που μπορεί να φτάσει μέχρι λιποθυμίας ή και shock. Η χρόνια απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάσταση σιδηροπενικής αναιμίας. Ο πόνος που υπάρχει σαν ενόχλημα στους περισσότερους ασθενείς με αιμορροΐδες είναι συνήθως ήπιος αλλά έντονος και συνεχής όταν αυτές θρομβωθούν.(εικόνα 5) Άλλα συμπτώματα είναι η προβολή (πρόπτωση) των αιμορροΐδων, που αναφέραμε προηγουμένως, (που σε μερικές περιπτώσεις ο ίδιος ο ασθενής τις βάζει μέσα με το δάκτυλο και σε άλλες αυτό δεν είναι δυνατό) και τέλος η απώλεια βλέννας από τον πρωκτό, που οδηγεί σε τοπικό ερεθισμό της περιοχής, επειδή την διατηρεί συνεχώς υγρή.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση αιμορροΐδων;

Η καταπολέμηση της χρόνιας και επίμονης δυσκοιλιότητας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, δημητριακά, λαχανικά και μη αποφλοιωμένα φρούτα, εμποδίζει συνήθως την εμφάνιση αιμορροΐδων.

Ποια είναι η θεραπεία των αιμορροΐδων;

Κατ’ αρχήν η θεραπεία είναι συντηρητική με καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, διάφορες αλοιφές, φάρμακα από το στόμα ή υπόθετα, δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, σωματική άσκηση, βάδισμα κλπ. Σε αποτυχία όμως αυτής της αγωγής συνιστάται η χειρουργική επέμβαση.

Τι εγχειρήσεις γινόντουσαν παλιά για τις αιμορροΐδες;

Υπήρχαν πολλές τεχνικές που προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά καμία μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να το λύσει ικανοποιητικά. Τα μειονεκτήματα όλων αυτών των παλιών μεθόδων ήταν: (1) Ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος. (2) Η μακρά, πάνω από επτά ημέρες περίπου μετεγχειρητική ανάρρωση. (3) Ο αφόρητος πόνος κατά την πρώτη κένωση μετά την εγχείρηση, που ο ασθενής απέφευγε από φόβο, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η δυσκοιλιότητα. (4) Η συνέχιση της αιμορραγίας σε πολλούς ασθενείς μετεγχειρητικά. (5) Η υποτροπή των αιμορροΐδων σε πολλούς ασθενείς που ήταν υποχρεωμένοι να ξαναχειρουργηθούν. Όλα αυτά οφείλονταν στο γεγονός ότι ο χειρουργός προσπαθούσε να θεραπεύσει το αποτέλεσμα – αφαίρεση των αιμορροΐδων που προβάλλουν προς τα έξω – και όχι το αίτιο, που είναι οι χαλαροί ιστοί που βρίσκονται ψηλότερα μέσα στο έντερο και συγκρατούν τις αιμορροΐδες. Στο απλοποιημένο παράδειγμά μας είναι σα να κόβουμε κομμάτι από το παντελόνι που πέφτει, αντί να διορθώσουμε τις τιράντες που χαλάρωσαν.(εικόνα 1)

Ποια είναι η νέα μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων;

Tα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια εντελώς νέα μέθοδος χειρουργικής θεραπείας των αιμορροΐδων, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους χειρουργούς σε όλο τον κόσμο. Ονομάζεται μέθοδος Longo από το όνομα του Ιταλού χειρουργού που την επινόησε. Η επιτυχία της είναι ότι θεραπεύει το αίτιο που προκαλεί τη δημιουργία των αιμορροΐδων, δηλαδή τους χαλαρούς ιστούς που τις συγκρατούν. Οι ιστοί αυτοί περιέχουν τα αγγεία που δίνουν αίμα στις αιμορροΐδες, ενώ αντιθέτως δεν έχουν νεύρα. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι μετεγχειρητικά οι αιμορροΐδες έλκονται στο εσωτερικό του εντέρου, δεν αιμορραγούν και δεν πονάνε. Επειδή η νέα αυτή μέθοδος αντιμετωπίζει το αίτιο που προκαλεί τις αιμορροΐδες, η επανεμφάνισή τους είναι εξαιρετικά σπάνια. Στο παράδειγμά μας αφαιρούμε ένα κομμάτι από τις χαλαρωμένες τιράντες, ενώ το παντελόνι – που έτσι και αλλιώς – δεν πάσχει, επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση.(εικόνα 6) Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 70 χιλιάδες Ευρωπαίοι υποβλήθηκαν στην θεραπεία των αιμορροΐδων τους με τη νέα μέθοδο με θεαματικά αποτελέσματα, ενώ βέβαια πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως γίνεται η επέμβαση με τη μέθοδο Longo;

Η τεχνική γίνεται με τη χρήση ειδικών εργαλείων χωρίς νυστέρι. Ο χειρουργός πρέπει να έχει εμπειρία στη μέθοδο αυτή, γιατί υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που αν δεν εφαρμοστούν σωστά, καταλήγουν σε αποτυχία, (επανεμφάνιση αιμορροΐδων) ή στην παρουσία επιπλοκών, (μετεγχειρητικός πόνος, αιμορραγία, αιματώματα).

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και πόσες μέρες μένει ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Η επέμβαση γίνεται ακόμα και με τοπική αναισθησία, διαρκεί από 15-20 λεπτά και απαιτεί μόνο 24ωρη νοσηλεία. Η μετεγχειρητική ανάρρωση, που τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη, διαρκεί συνήθως 2-3 ημέρες και ο ασθενής επανέρχεται στην εργασία του το αργότερο σε 5-7 ημέρες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου;

  • Αντιμετωπίζει το αίτιο των αιμορροΐδων συγχρόνως με την αιμορραγία και την προβολή τους έξω από τον πρωκτό.
  • Είναι ανώδυνη μέθοδος.
  • Δεν προκαλεί στένωση του πρωκτού.
  • Δεν υποτροπιάζουν οι αιμορροΐδες.
  • Δεν οδηγεί σε ακράτεια αερίων ή κοπράνων.
  • Έχει καλύτερη αποδοχή από τους ασθενείς.
  • Απαιτεί μόνο μια ημέρα νοσηλείας.
  • Οδηγεί σε ταχεία επάνοδο στις φυσιολογικές δραστηριότητες.
  • Έχει ελάχιστες επιπλοκές.
  • Έχει καλά αισθητικά αποτελέσματα.

 

Εικόνα 1: Εσωτερικές αιμορροΐδες, εξωτερικές αιμορροΐδες, και αιμορροΐδες που κρέμονται (προπίπτουν), όπως το πεσμένο παντελόνι που του έχουν χαλαρώσει οι τιράντες

 

Εικόνα 2: Προπίπτουσες αιμορροΐδες

 

Εικόνα 3: Αιμορροΐδες πρώτου βαθμού

 

Εικόνα 4: Αιμορροΐδες τετάρτου βαθμού

 

Εικόνα 5: Αιμορροΐδες με θρόμβωση

 

Εικόνα 6: Μετά τη αφαίρεση των χαλαρωμένων ιστών (τιράντες) το παντελόνι επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση

 

 

Αναζήτηση στο Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα 

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Newsletter