Main Menu

Blog
16
Ιουλ

Η ιατρική προσέγγιση της κολύμβησης - Η κολύμβηση ως τρόπος αναψυχής

Γράφτηκε από  Θωμά Μέλλο & Χρόνη Δρούγια

Η ιατρική προσέγγιση της κολύμβησης - Η κολύμβηση ως τρόπος αναψυχής Θωμάς Μέλλος, MD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος
Χρόνης Δρούγιας, MD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος
Διευθυντές Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής - Αθλητικών κακώσεων ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Τα ψάρια δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας όπως υπέρταση παχυσαρκία, διαβήτης. Φταίει το γεγονός ότι κινούνται μόνιμα μέσα σε υγρό περιβάλλον;

 

Ποιες είναι οι ευεργετικές συνέπειες της κολύμβησης;

  • Με την υδροστατική πίεση επιστρέφει ευκολότερα το φλεβικό αίμα πίσω στην καρδιά
  • Το καρδιοκυκλοφορικό σε σωστές δόσεις δυναμώνει
  • Οι μεταβολικές διεργασίες βελτιώνονται
  • Το αναπνευστικό σύστημα και κυρίως η αναπνευστικοί μύες με την εισπνοή και εκπνοή δυναμώνουν
  • Το μεγάλο εύρος κίνησης όπως και η υδροστατική πίεση προάγουν την ευλυγισία και ευκινησία

 

Το κολύμπι ως αθλητική δραστηριότητα, όπου συμμετέχει όλο το κορμί, δυναμώνει όλο το μυϊκό σύστημα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια.

Ως άθλημα αντοχής δεν έχει ηλικιακούς, περιορισμούς. Η χαμηλή επιβάρυνση στο σκελετικό σύστημα επιτρέπει σε όλες τις ηλικίες να συμμετέχουν. Με σωστή τεχνική εκμηδενίζεται ο κίνδυνος τραυματισμού όπως και υπερκόπωσης (εκτός από τον πρωταθλητισμό).

Το κολύμπι είναι ιδανική άσκηση για τραυματίες ή ασθενείς με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα όπως και για υπέρβαρους με προβλήματα στις αρθρώσεις, διότι λόγω της άνωσης μπορούν να γυμνάζονται χωρίς να καταπονούν τους μυς και τις αρθρώσεις τους, καθώς το υγρό στοιχείο  απορροφά τους κραδασμούς.

 

Ποια είναι τα τέσσερα στυλ κολύμβησης και πως επιδρούν στο σώμα μας;

Υπάρχουν τέσσερα στυλ κολύμβησης: το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο και η πεταλούδα.

Στο ελεύθερο, στο ύπτιο και στην πεταλούδα το 75% της κίνησης προέρχεται από τα χέρια, ενώ στο πρόσθιο η κίνηση πραγματοποιείται ταυτόχρονα από τα χέρια και τα πόδια. Ειδικότερα το ελεύθερο και το ύπτιο είναι ιδανικά για ενδυνάμωση των ώμων, των χεριών και της ράχης. Το πρόσθιο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μέση και στα γόνατα.

Τα άνω άκρα που κυρίως συμμετέχουν στην κολύμβηση, έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα από τα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα την εύκολη έλευση κόπωσης αλλά και την γρήγορη αποκατάστασή της, κάνοντας την κολυμβητική άσκηση περισσότερο διαλειμματική αλλά και πιο ασφαλή όσον αφορά κυκλοφορικό - καρδιά, αναπνευστικό και μεταβολισμό, αφού η τοπική επιβάρυνση οριοθετεί την άσκηση πολύ πριν τα καρδιο - κυκλοφορικά - αναπνευστικά όρια, υπό την προϋπόθεση στοιχειώδους κολυμβητικής τεχνικής. Έτσι μπορεί να αποτελέσει το σκαλοπάτι εισόδου στην άθληση γενικότερα. Η ιδιαιτερότητα αυτή της κολύμβησης καθορίζει και τις προπονητικές μεθόδους των αθλητών - κολυμβητών, αλλά και την εμφάνιση μυοσκελετικών συνδρομών των άνω άκρων (πχ ώμος κολυμβητή). Πιο επιρρεπείς σε αυτές τις συνδρομές είναι οι περιστασιακοί κολυμβητές του καλοκαιριού που καλό θα ήταν να ασκούνται πιο τακτικά στο νερό ή να ακολουθούν πρόγραμμα εκγύμνασης άνω άκρων όλο το χρόνο.

Η κολύμβηση δεν επιδεινώνει την οστεοπόρωση (όπως πολλοί πιστεύουν), αλλά ούτε άμεσα ευεργετεί γιατί δεν φορτίζει το σκελετό όπως άλλες μορφές άσκησης. Εμμέσως όμως, με τη βελτίωση της μυϊκής ισχύος, της αιμάτωσης, της ιδιοδεκτικότητας βοηθά τα οστά και μειώνει και τον κίνδυνο τραυματισμών.

Το κολύμπι ενεργοποιεί περισσότερες μυϊκές ομάδες από οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση. Μολαταύτα είναι λιγότερο κουραστικό και δίπλα ωφέλιμο για την καρδιά, τα οστά και το φλεβικό δίκτυο. Τέλος, αποφορτίζει τις αρθρώσεις και ταυτόχρονα ενεργοποιεί την ευλυγισία και κινητικότητά τους, για οποιοδήποτε πρότυπο κίνησης στη στεριά.

 

 

 

Αναζήτηση στο Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα 

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Newsletter